Het Argentijnse Openbaar Ministerie zegt bewijzen te hebben dat voormalig Transavia-piloot Julio Poch betrokken was bij de zogenoemde dodenvluchten in Argentinië.

Dat blijkt donderdag uit stukken van het Argentijnse OM, die Vrij Nederland heeft ingezien.

Bij de vluchten werden tegenstanders van de militaire dictatuur (1976-1983) in Argentinië vanuit vliegtuigen in zee gegooid.

"Poch heeft een belangrijke rol gespeeld bij de legeronderdelen die verantwoordelijk waren voor de doodsvluchten. Ook kon hij de transportvliegtuigen die gebruikt werden voor de vluchten wel degelijk besturen", concluderen de Argentijnse aanklagers volgens Vrij Nederland.

Samen met de verklaringen van Poch aan zijn Transavia-collega's denkt het Argentijnse OM genoeg in handen te hebben om de piloot als schuldige aan te wijzen. 

De piloten Edwin Brouwer en Tim Weert verklaarden eerder dat Poch tijdens een etentje op Bali in 2003 over zijn betrokkenheid bij de dodenvluchten heeft verteld. In 2009 werd Poch gearresteerd, sindsdien zit hij vast.

Zelf heeft Poch, die als Argentijn ook de Nederlandse identiteit heeft, altijd volgehouden part noch deel te hebben gehad aan de dodenvluchten.