De twee Britse journalisten die vastzaten in Turkije omdat ze zonder toestemming in een overwegend Koerdische regio zouden hebben gefilmd, zijn donderdag vrijgelaten.

Dat bevestigt Vice News, de nieuwsorganisatie waar de journalisten voor werken. 

Jake Hanrahan en Philip Pendlebury werden vorige week vrijdag opgepakt door de Turkse antiterreurpolitie. Ook hun vertaler uit Turkije werd gearresteerd.

Ze maakten voor Vice News een reportage over de rellen tussen Turkse veiligheidstroepen en Koerdische strijders. Daar zouden ze echter geen toestemming voor hebben gekregen van de Turkse regering. 

De drie zijn beschuldigd van het steunen van een terroristische organisatie. Ze werden woensdag nog overgebracht naar een strengbeveiligde gevangenis die ver van de rechtbank en hun advocaten is.

Vertaler

Het is nog onduidelijk waarom de journalisten in vrijheid zijn gesteld. De vertaler zit nog wel in gevangenschap. Vice News zegt in een reactie het te betreuren dat niet iedereen is vrijgelaten.

"Hoewel we zeer verheugd zijn met het nieuws dat onze twee Britse collega's zijn vrijgelaten, zijn we bezorgd over onze Turkse collega Mohammed Ismael Rasool. Wij vragen de Turkse autoriteiten om ook hem per direct in vrijheid te stellen", aldus de nieuwsorganisatie.