De trein vol vluchtelingen die donderdagochtend vanuit de Hongaarse hoofdstad Boedapest vertrok richting Sopron, aan de Oostenrijkse grens, is op ruim honderdzeventig kilometer van de grens tot staan gebracht.

In de plaats Bicske, waar een aanmeldcentrum voor asielzoekers is gevestigd, beval de politie de vluchtelingen uit te stappen.

Andere passagiers uit de trein konden overstappen op een vervangende trein.

Een woordvoerder van de Hongaarse regering laat aan CNN weten dat er alleen regionale treinen vertrekken en geen internationale treinen. "Vluchtelingen zijn vrij om te gaan naar vluchtelingenkampen binnen Hongarije", aldus de woordvoerder.

Vluchtelingenkamp

Vluchtelingen bonsden van buitenaf op de ramen van de trein, terwijl ze scandeerden: ''Geen kamp, geen kamp!'' De Hongaarse mobiele eenheid is met vijftig agenten aanwezig.

Volgens NRC werden sommige vluchtelingen met bussen afgevoerd naar een vluchtelingenkamp. Anderen die het spoor weigerden te verlaten, werden aangehouden.

Een aantal vluchtelingen is van de trein gesprongen toen die het station in Boedapest uitreed.

Video: Syrische vluchteling duwt vrouw en kind op spoor uit protest

Wapenstok

De Hongaarse politie heeft met behulp van wapenstokken journalisten van het station in Bicske verwijderd. De politie heeft het station tot speciale zone bestempeld en eist het vertrek van de verslaggevers. 

Donderdagochtend werd besloten het Keleti-station in de Hongaarse hoofdstad Boedapest weer open te stellen, nadat het twee dagen was afgesloten. De duizenden vluchtelingen die zich om het station hadden verzameld, stroomden naar binnen.

Oostenrijk

Hoewel op de borden in het Keleti-station nadrukkelijk staat dat er geen treinen naar West-Europa vertrekken, proppen veel vluchtelingen zichzelf en hun kinderen in een trein. 

Oostenrijk heeft eerder verklaard geen treinverkeer met vluchtelingen tegen te houden. Anderzijds zeggen Slowakije en Tsjechië uit Boedapest te horen te hebben gekregen dat er geen internationale treinen aankomen.