Protesterende Franse boeren zorgen donderdag voor vertragingen op wegen in en rond Parijs.

Meer dan duizend tractoren trokken rond 6.00 uur in colonnes op richting de Franse hoofdstad om hun woede te uiten over dalende Franse voedselprijzen en de hoge belastingen.

De boeren verzamelen zich in Parijs op de Place de la Nation. Tegen 10.00 uur kwamen de eerste tractoren daar aan. Op het plein staat een groot beeld van Marianne, het nationaal symbool van Frankrijk.

De eerste boeren die toeterend en leuzen schreeuwend op het grote plein arriveerden, hingen een levensgrote pop aan een strop. "Om de andere dag gaat er in Frankrijk een boer failliet", luidt de tekst op het bord dat om de nek van de pop werd gehangen.

Sommige boeren komen met tientallen bussen naar het plein, waardoor volgens hun vakbond de FNSEA zeker 4.000 mensen te verwachten zijn.

Video: Boeren protesteren op snelweg rond Parijs

Files

De acties veroorzaken vooral verkeersontstoppingen aan de Zuid-Oostkant van de Boulevard Périphérique, de rondweg van Parijs. Via die kant rijden de boeren namelijk de Place de la Nation op, maar daar is lang niet genoeg plaats voor alle tractoren.

Het verkeer dat over de A1 langs Parijs wil, kan inmiddels in beide richtingen wel weer redelijk doorrijden. Dat zegt een woordvoerder van de Verkeersinformatiedienst (VID).

Donderdagochtend sloten automobilisten op verschillende snelwegen naar Parijs aan achter de langzaamrijdende colonne van tractoren. Daardoor onstonden flinke files op de A1 vanuit Lille, de A4 vanuit Reims en op de A13 vanuit Rouen.

Door de acties stond er op het hoogtepunt ruim 110 kilometer file. Dat melden de ANWB en de VID.

Toch was de ochtendspits in Parijs volgens de VID veel rustiger dan normaal. Rond hetzelfde tijdstip staat er gewoonlijk rond de 250 kilometer file bij de hoofdstad. Parijzenaars zouden daarmee gehoor hebben gegeven aan de oproep om hun auto te laten staan.

Eisen

Een delegatie van de boze boeren brengt donderdag een bezoek aan de Franse premier Valls in het Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer, om daar een lijst met hun grieven en eisen te overhandigen.

De FNSEA heeft zijn leden opnieuw in actie laten komen om de daling van de prijzen voor hun producten een halt toe te roepen. Door de almaar lagere opbrengsten van onder meer zuivelproducten, graan en suiker gaan veel boeren failliet.

De boeren willen "minder belasting, minder bureaucratie" en hopen met het protest de overheid onder druk te zetten. Ze eisen een herziening van het landbouwsysteem, omdat ze te kampen hebben met scherp dalende prijzen. Dat wordt onder meer veroorzaakt door de Russische boycot van Europese landbouwproducten.

De bond eist voor de zoveelste keer deze zomer dat de volksvertegenwoordigers en de regering te hulp schieten.

De acties duren tot donderdagmiddag 17.00 uur.