Het Keleti-station in de Hongaarse hoofdstad Boedapest is donderdag volgestroomd met vluchtelingen, nadat de politie de blokkade ervan heeft opgeheven.

De toestroom van vluchtelingen zorgde donderdag voor chaos op de perrons en bomvolle treinen. Ze zaten op het plein naast het station en de aangrenzende onderdoorgang. Er zijn naar schatting drieduizend vluchtelingen in de buurt van het station.

De agenten die het hek bewaakten, trokken zich donderdagochtend terug. De Hongaarse autoriteiten hadden het station dinsdag nog voor asielzoekers afgesloten. De reden van het openstellen van het station is niet duidelijk.

Hoewel op de borden in het station nadrukkelijk staat dat er geen treinen naar West-Europa vertrekken, proppen veel vluchtelingen zichzelf en hun kinderen in een trein, die ze via deuren en ramen de wagons in brengen.

Volgens de Hongaren beschikken de asielzoekers niet over de juiste papieren om op de trein naar Duitsland te mogen. Een woordvoerder van de regering liet woensdag weten dat Hongarije de Europese wetgeving in acht neemt. Een treinkaartje alleen is niet voldoende, aldus de zegsman.

Gestopt

De trein vol vluchtelingen die donderdagochtend vanuit Boedapest vertrok naar Sopron, aan de Oostenrijkse grens, is op ruim 170 kilometer van de grens tot staan gebracht. In de plaats Bicske, waar een aanmeldcentrum voor asielzoekers is gevestigd, beval de politie de vluchtelingen uit te stappen.

Andere passagiers uit de trein konden overstappen op een vervangende trein. Vluchtelingen bonsden van buitenaf op de ramen van de trein, terwijl ze scandeerden: "Geen kamp, geen kamp!". De Hongaarse mobiele eenheid is met vijftig agenten aanwezig.

Hongarije laat donderdag in elk geval één en misschien twee treinen richting Oostenrijk rijden. Oostenrijk heeft direct verklaard geen treinverkeer met vluchtelingen tegen te houden. Anderzijds zeggen Slowakije en Tsjechië uit Boedapest te horen te hebben gekregen dat er geen internationale treinen aankomen.

Oostenrijk

Het hoofd van de politie in Oostenrijk heeft op zijn beurt aangegeven dat vluchtelingen die in Wenen aankomen vanuit Hongarije, niet worden gecontroleerd of geregistreerd en hun reis mogen voortzetten. 

''Wat we zeker niet kunnen, is al die mensen die doorreizen controleren, hun identiteit vaststellen of ze misschien zelfs arresteren. Dat kunnen we niet en zijn we ook niet van plan'', zei Gerhard Puerstl.

Video: Vluchtelingen persen zich in trein in Boedapest

Duits probleem

De rechts-nationalistische premier van Hongarije Viktor Orban heeft donderdag gezegd dat de stroom vluchtelingen een Duits probleem is. 

Volgens Orban willen de vluchtelingen niet in Hongarije blijven, maar willen ze allemaal naar Duitsland. Daarmee zou Berlijn verantwoordelijk zijn voor een oplossing van het vluchtelingenprobleem.

De premier roept zijn Europese collega's op meer te doen om de grenzen van Europa te verdedigen. "Europeanen hebben veel angst, omdat wij de grenzen van Europa niet goed genoeg bewaken.'' Hij erkent dat dit moeilijk is, maar banadrukt dat als er een wil is, er een weg is, om dit te doen.

Orban ontmoette in Brussel de voorzitters van de Europese instellingen om over de migrantensituatie in Hongarije te praten.

Verdeeld

EU-president Donald Tusk wil dat "ten minste 100.000 vluchtelingen'' over Europa verdeeld worden. In juli toonden Europese landen zich bereid om maar 32.000 vluchtelingen over Europa te herplaatsen voor opvang.

Tusk roept dan ook op tot meer solidariteit, zeker ten opzichte van die landen die al wel veel migranten opnemen. Op dit moment zijn er nog steeds Europese landen die nauwelijks vluchtelingen opvangen. Bovendien zullen de Europese landen dieper in de buidel moeten tasten om de migrantencrisis het hoofd te kunnen bieden, zei Tusk.

Ook andere Oost-Europese landen verzetten zich tegen de verplichte verdeling van vluchtelingen over de Europese Unie. De ministers van Buitenlandse Zaken van Letland, Litouwen en Slowakije zien geen oplossing in de huidige verdeelsleutel. De vluchtelingen willen sowieso naar Duitsland, Groot-Brittannië en Zweden, zei de Slowaakse bewindsman Miroslav Lajcak.

Verscherpen

Hongaarse parlement bespreekt donderdag in een extra zitting voorstellen om de immigratiewetten te verscherpen. Zo zou het strafbaar moeten worden om de 3,5 meter hoge muur te beklimmen die Hongarije aan de zuidgrens bouwt.

Volgens een parlementariër van de regeringspartij Fidesz zou het aantal vluchtelingen dat het land binnenkomt daardoor medio september zijn teruggelopen tot nul.