Tsjechië wil Syriërs voortaan doorlaten

De politie in Tsjechië gaat stoppen met het aanhouden van Syrische vluchtelingen die onderweg zijn naar Duitsland, terwijl ze al asiel hebben aangevraagd in Hongarije.

''We reageren op de posities die Hongarije en Duitsland innemen'', zei een woordvoerster van de vreemdelingenpolitie.

Volgens de woordvoerster is de maatregel nodig omdat Hongarije weigert migranten terug te nemen die er asiel hebben aangevraagd. Duitsland lijkt ondertussen bereid om die Syriërs op te vangen. De vluchtelingen krijgen overigens ook de kans in Tsjechië asiel aan te vragen.

Tot dusver hielden de Tsjechische autoriteiten vluchtelingen die zich al in Hongarije hadden aangemeld tot zes weken vast in detentiecentra. Daar moesten ze wachten op hun uitzetting naar het buurland of hun vrijlating.

Dat beleid gaat nu veranderen. ''We vinden het niet effectief om deze mensen vast te houden in detentiecentra'', stelde de woordvoerster van de vreemdelingenpolitie. De Syriërs kunnen daardoor straks versneld doorreizen naar Duitsland.

Opvangen

Migranten moeten zich volgens EU-regels eigenlijk laten opvangen in de eerste lidstaat die ze bereiken. Dat heeft veel vluchtelingen er niet van weerhouden toch door te reizen naar rijkere landen.

De Tsjechische politie arresteerde dinsdag nog zo'n 214 overwegend Syrische vluchtelingen in treinen die via Slowakije en Oostenrijk het land waren binnengekomen.

Lees meer over:
Tip de redactie