Italië bereid tot herinvoering grenscontroles bij Brennerpas

Italië zegt bereid te zijn grenscontroles her in te voeren bij de Brennerpas, de grensovergang tussen Oostenrijk en Italië, om de grote toestroom aan vluchtelingen naar Duitsland tijdelijk te kunnen tegenhouden. 

Dat meldt het Italiaanse persbureau Ansa.

Momenteel is alleen sprake van strengere controles bij de grens. De Schengenzone voor vrij verkeer van goederen en personen is nog niet opgeheven.

Het verzoek voor de controles aan de autoriteiten in de Noord-Italiaanse provincie Bolzano komt van Duitsland. De route via de Brennerpas is de kortste route voor vluchtelingen om over land via Oostenrijk naar de Duitse deelstaat Beieren te reizen.

De controles houden naar verwachting een paar dagen aan. Vluchtelingen die stranden bij de Italiaanse grens zullen worden opgevangen.

Syriërs

Volgens de Italiaanse autoriteiten gaat het om een tijdelijke maatregel, zodat de Zuid-Duitse stad München de grote hoeveelheden vluchtelingen opvang kan bieden. De Oostenrijkse provincie Zuid-Tirol steunt het verzoek van Duitsland.

Per dag reizen honderden vluchtelingen via Oostenrijk naar Beieren. Een groot deel van hen strandt in Tirol.

Duitsland is bij met name Syrische vluchtelingen populair, na een uitspraak van de Duitse regering dat asielzoekers niet worden teruggestuurd naar het land waar ze de Schengenzone binnenkwamen en waar ze oorspronkelijk asiel hadden moeten aanvragen.

Schengenzone

Via de Middellandse Zee arriveren wekelijks duizenden migranten in Italië. Het vrije verkeer van personen binnen de zogeheten Schengenzone waar EU-landen deel van uitmaken, stelt hen in staat door te reizen naar andere EU-landen.

West-Europese landen, waaronder Duitsland, België en Nederland kregen hierdoor de afgelopen maanden tienduizenden asielaanvragen.  

Meerdere EU-landen probeerden de afgelopen weken te verhinderen dat vluchtelingen doorreizen naar andere lidstaten. Zo verbood Hongarije mensen met een buitenlands paspoort een internationaal treinkaartje te kopen. Het centraal station in Budapest is momenteel gesloten, vanwege de grote toestroom aan migranten die naar Duitsland willen.

Griekenland

In Griekenland neemt het aantal vluchtelingen nog steeds gestaag toe. Twee veerboten brachten het afgelopen etmaal zo'n 4.200 asielzoekers naar de havenstad Piraeus op het vasteland.

De ontheemden kwamen van het eiland Lesbos vlakbij Turkije, dat inmiddels is overspoeld door vluchtelingen. De laatste week kwamen op het eiland volgens lokale media 17.500 migranten aan.

Griekenland heeft grote moeite om de stroom vluchtelingen op te vangen. De afgelopen week kwamen bij elkaar 23.000 vluchtelingen in het land. Dit jaar vluchtte al meer dan 160.000 mensen via Griekenland naar Europa. 

Vergadering

De eerste ministers van Oostenrijk, Slowakije en Tsjechië komen maandag in de Slowaakse hoofdstad Bratislava bijeen om over de vluchtelingenstroom te spreken. Dit heeft de Tsjechische regering woensdag laten weten.

Veel vluchtelingen uit de Balkan en het Midden-Oosten reizen door Midden-Europa om het noorden en noordwesten van het continent te bereiken.

Lees meer over:
Tip de redactie