Duizenden boze melkveehouders uit heel Europa zijn van plan maandag met trekkers actie te voeren in Brussel. 

De European Milk Board (EMB) organiseert dan een demonstratie van ''woedende'' boeren, die radeloos zijn vanwege de lage melkprijzen.

''Een verkeerschaos is onvermijdelijk, maar we zorgen voor zo weinig mogelijk blokkades'', zei EMB-bestuurslid Erwin Schöpges woensdag tijdens een persconferentie in Brussel.

De boeren willen dat de Europese ministers van Landbouw, die maandag in Brussel bijeenkomen, direct maatregelen nemen die leiden tot een productieverlaging. Als dat niet gebeurt, dan volgen aangescherpte acties, aldus Schöpges.

Melkquota

De lage prijzen zijn volgens de organisatie niet zozeer het gevolg van de Russische boycot, maar vooral van de afschaffing van de melkquota en het beleid dat erop is gericht meer te produceren. Als de ministers geen maatregelen nemen, dan volgen aangescherpte acties, aldus Schöpges, die benadrukte dat veel boeren ten einde raad en depressief zijn.

De EMB verwacht maandag 5.000 melkveehouders. Zondag houden maatschappelijke organisaties die zich solidair tonen met de boeren al een manifestatie bij de Europese instellingen. Daarbij zijn zeker honderd tractors aanwezig. De boeren beloven zich netjes te gedragen. ''We zijn geen vandalen, we vernielen niets'', aldus Schöpges.

Ook in Frankrijk zijn boze boeren aan het protesteren tegen de lage prijzen die ze krijgen. De boeren hebben onder andere de Route du Soleil en wegen rondom Parijs geblokkeerd.