Bij het centrale treinstation in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, waar duizenden vluchtelingen zijn gestrand, zijn woensdag protesten uitgebroken. 

Groepen asielzoekers schreeuwen ''Vrijheid, vrijheid!''. Ze eisen dat ze verder mogen reizen met de trein richting Duitsland.

Voor het station staat een cordon van politieagenten om de vluchtelingen tegen te houden.

Livestream: Vluchtelingen protesteren bij station in Boedapest

Chaos

De Hongaarse autoriteiten sloten het station dinsdag voor asielzoekers. De toestroom van vluchtelingen zorgde voor chaos op de perrons en bomvolle treinen. Ze zitten nu op het plein naast het station en de aangrenzende onderdoorgang.

Volgens de Hongaren beschikken de asielzoekers niet over de juiste papieren om op de trein naar Duitsland te mogen. Een woordvoerder van de regering liet woensdag weten dat Hongarije de Europese wetgeving in acht neemt. Een treinkaartje alleen is niet voldoende, aldus de zegsman.

Het stadsbestuur van Boedapest heeft woensdag besloten om naast het station een kamp op te bouwen waar achthonderd tot duizend vluchtelingen in terechtkunnen. De gemeente trekt 373 miljoen forint (1 miljoen euro) uit voor het tijdelijke onderkomen. Burgemeester István Tarlós, een partijgenoot van de rechts-nationalistische premier Viktor Orban, zei woensdag niet anders te kunnen.