In de Turkse provincie Kilis is dinsdag een Turkse militair omgekomen. Een tweede militair wordt vermist en een derde raakte lichtgewond. 

Dat gebeurde toen er vanuit een gebied in Syrië, waar Islamitische Staat de dienst uitmaakt, werd geschoten naar de Turkse provincie. Eind juli werd in dezelfde regio ook al een Turkse militair doodgeschoten.

Over het lot van de vermiste militair heerst grote onduidelijkheid. Mogelijk wordt hij gegijzeld door IS, een scenario dat bij de Turken bange herinneringen oproept.

Vorig jaar werden 46 Turken gegijzeld in de Iraakse stad Mosul. Ze werden na drie maanden ongedeerd weer vrijgelaten. Hun gijzeling was echter wel een van de redenen voor Turkije om de strijd tegen IS op te voeren.

Oorlog

Turkije, dat een 900 kilometer lange grens met Syrië heeft, verklaarde in juli pas echt de oorlog tegen IS. Dat gebeurde na het andere schietincident met dodelijke afloop in de regio Kilis.

De Turkse regering stemde erin toe dat Amerika een luchtmachtbasis in Incirlik mocht gebruiken om aanvallen op IS uit te voeren. Zelf ging Turkije ook over tot het bombarderen van IS-doelen. Dat heeft volgens diplomaten in de hand gewerkt dat IS represailles uitvoert op Turks grondgebied.