De Amerikaanse strijdkrachten zijn bezig hun slagkracht in Europa te vergroten, nu spanningen tussen de VS en Rusland zijn opgelopen.

De Coleman Barakken in de Duitse stad Mannheim zijn weer opgestart, zodat de Amerikaanse troepen snel kunnen worden ingezet als dat nodig is.

In februari waren de VS nog van plan om de basis terug te geven aan de Duitsers.

Momenteel zijn er zo'n 30.000 Amerikaanse militairen in Europa gestationeerd. Vroeger waren dat er 300.000. ''Het is zaak dat we die 30.000 kunnen uitrusten en het gevoel kunnen geven dat ze met 300.000 zijn'', aldus Ben Hodges, de bevelhebber van de Amerikaanse grondtroepen. Zijn uitspraak lijkt vooral een waarschuwing aan Rusland.

Coleman Barakken

In de Coleman Barakken bevindt zich een zogeheten European Activity Set (EAS). Er staan 1200 voertuigen, waaronder 250 pantservoertuigen.

Vanwege de centrale ligging kunnen de Amerikanen vanuit Mannheim snel in alle delen van Europa komen. De focus ligt vooral op de Baltische staten, Polen, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Oekraïne. De VS zijn van plan om ook daar bases op te richten, maar dat kost tijd. Tot het zover is blijven de Amerikanen vanuit Mannheim opereren. Daarna is het plan om de Coleman Barakken alsnog over te dragen aan Duitsland.

De NAVO opende dinsdag zes nieuwe hoofdkwartieren in het oosten van Europa. Het gaat om stations in Estland, Letland, Litouwen, Polen, Bulgarije en Roemenië. Ze moeten over ongeveer een jaar volledig operationeel zijn.

F-22 Raptor

De Amerikaanse luchtmacht heeft vorige week ook vier F-22 Raptor gevechtsvliegtuigen naar Duitsland gestuurd, die worden gestationeerd op vliegbasis Spangdahlem.

De Raptor geldt als de modernste straaljager binnen de Amerikaanse luchtmacht.