Het huis van de ouders van de verdachte van de verijdelde aanslag in de Thalys, is dinsdag doorzocht door de Spaanse politie. Daarbij zijn meerdere spullen, verpakt in kartonnen dozen, meegenomen. 

De ouders hebben vervolgens op het politiebureau in de Zuid-Spaanse stad Algeciras vrijwillig een verklaring afgelegd, aldus een politiewoordvoerde in Algeciras. 

De verdachte woonde tot 2014 met zijn ouders in het dinsdag doorzochte huis in Algeciras. Daarna verhuisde hij naar Frankrijk.

Aanslag

Anderhalve week geleden werd de 25-jarige overmeesterd in de Thalys van Amsterdam naar Parijs. Hij was gewapend met een kalasjnikov en een automatisch pistool. Bij de overmeestering raakten enkele mensen gewond.

Eerder werden in de Brusselse gemeente Molenbeek twee woningen doorzocht.

De vader van de verdachte, een 64-jarige schroothandelaar, vertelde vorige week via de telefoon aan de Britse krant Telegraph dat hij geen idee had wat zijn zoon bezielde in de Thalys. ''Hij was een goede jongen, werkte hard. Hij had het nooit over politiek. Alleen over voetbal en vissen'', aldus de verdachte. Hij zei verder dat hij al een jaar niet met zijn zoon had gesproken.

Ongeloof

Tegenover de Spaanse krant El Mundo had de vader een uitgebreider verhaal en verklaarde hij dat hij niet kon geloven dat zijn zoon een terrorist is.

''Ik was niet in de trein aanwezig, maar ik kan me niet voorstellen dat mijn zoon tot zoiets in staat is'', zo werd hij geciteerd. De moeder van de 25-jarige verdachte zou haar zoon een maand voor de verijdelde aanslag telefonisch nog hebben gesproken.

Vorige week werden in een gezamenlijke actie van de Spaanse en Marokkaanse anti-terreureenheden veertien mensen uit Marokko gearresteerd.

Video: Beelden van de overmeesterde schutter in Thalys