In Azerbeidzjan is dinsdag een prominente journaliste veroordeeld tot 7,5 jaar cel. De rechtbank in Bakoe bevond Chadija Ismajilova schuldig aan belastingontduiking, illegale activiteiten en misbruik van haar positie.

Het heeft er echter alle schijn van dat de Azerische justitie naar een reden zocht om haar te veroordelen, aangezien ze bekend staat om diverse publicaties over de corrupte elite in het land.

Ismajilova (39) deed onder meer onderzoek naar corruptie door de regering, zakendeals van de president Ilham Alijev en diens familie en schendingen van de mensenrechten. Amnesty International heeft haar veroordeling fel bekritiseerd. Mensenrechtenadvocaten beschuldigen Alijev ervan dat zijn regering tegenstanders zonder reden opsluit en dissidenten muilkorft.

Eerder dit jaar was Amnesty International niet welkom in Azerbeidzjan tijdens de Europese Spelen. De organisatie wilde voorafgaand aan het sportevenement een rapport presenteren over mensenrechtenschendingen. Dat rapport had de veelzeggende titel: Azerbeidzjan: de Repressieve Spelen.