De grote steden in de Verenigde Staten stevenen af op een spectaculaire groei van het aantal moorden in vergelijking met 2014.

De koploper is Milwaukee in de staat Wisconsin, waar dit jaar tot en met augustus 104 mensen werden vermoord, een stijging van liefst 76 procent ten opzichte van 2014, toen 59 mensen door geweld omkwamen. Dat meldt de krant The New York Times.

Tweede op de lijst staat Saint Louis in Missouri. Daar werden dit jaar 136 mensen vermoord, tegen 85 mensen in 2014, een stijging van 60 procent.

In Baltimore vonden 215 mensen de dood door geweld. Dat is 56 procent meer dan een jaar geleden. Meer dan dertig grote steden in het hele land melden een forse toename van geweld in vergelijking met 2014.

Oorzaak

Specialisten op het gebied van geweld kunnen vooralsnog niet de vinger op de precieze oorzaak van de onverwachte groei leggen. Toenemend geweld door drugsbendes, meer beschikbaarheid van vuurwapens en de terughoudende opstelling van de politie bij geweld worden genoemd.

Afgelopen maand vergaderden circa zeventig hoge politiechefs over de alarmerende situatie. Dat leidde niet tot specifieke conclusies of besluiten om de toeneming van het geweld een halt toe te roepen.

Chicago

De meeste moorden werden gepleegd in Chicago, waar tot nu toe 294 mensen werden vermoord. Ook steden met traditioneel veel misdaad als New York (208 moorden), Philadelphia (171) en Washington (105) kenden alle een aanzienlijke toename van het geweld.