Alle priesters mogen vrouwen die een abortus hebben ondergaan formeel gaan vergeven tijdens het komende Heilig Jaar. 

Dat heeft paus Franciscus besloten, zo blijkt uit een brief die het Vaticaan dinsdag publiceerde.

In de brief beschrijft de kerkvorst hoe vrouwen die hun zwangerschap vroegtijdig hebben moeten afbreken worden geconfronteerd met "een morele lijdensweg". 

Hij schrijft verder dat hij veel vrouwen heeft ontmoet die "een litteken op hun hart" dragen vanwege de pijnlijke beslissing die zij hebben moeten nemen.

In de leer van de Rooms-Katholieke kerk is abortus een grote zonde. Vrouwen die abortus laten plegen worden automatisch geëxcommuniceerd.

Ze kunnen normaal gesproken formeel alleen worden vergeven door de hoogste biechtvader van een bisdom of een christelijke missionaris. Maar tijdens het aankomende Heilig Jaar, dat duurt van 8 december tot en met 20 november 2016, wordt er een uitzondering toegepast op deze regel.

Video: Paus Franciscus roept priesters op abortus te vergeven

Vergeving

Volgens een woordvoerder van het Vaticaan moet het voornemen niet gezien worden als een afzwakking van de zonde abortus, maar als een verruiming van de mogelijkheid om te vergeven. 

De uitzondering geldt in eerste instantie alleen tijdens het Heilig Jaar dat door de Paus zelf in maart van dit jaar werd uitgeroepen. Het jaar staat in teken van barmhartigheid.