Personeel van de Ecuadoraanse ambassade in Londen houdt nauwkeurige rapporten bij over Julian Assange, de Wikileaks-oprichter die sinds 2012 in de ambassade verblijft.

Dat meldt BuzzFeed News, dat de geheime rapporten van de Ecuadoraanse regering onder ogen kreeg.

Uit de documenten blijkt dat er geregeld spanningen zijn tussen Assange en het ambassadepersoneel. Zo zouden er zorgen zijn over de psychologische gezondheid van de Australiër, die plannen zou hebben om uit de ambassade te ontsnappen.

Een van de incidenten rept over Assange die in het begin van zijn verblijf de kamer van de beveiliging binnen zou zijn gedrongen, die voor hem verboden terrein was. Aldaar begon hij te "rommelen" met beveiligingsapparatuur, waardoor het tot een worsteling kwam met een beveiliger van de ambassade, aldus de documenten.

Mr. Guest

Uit de rapporten blijkt dat de bewegingen van Assange, die wordt aangeduid als "Mr. Guest", van minuut tot minuut worden gevolgd. Volgens het personeel schreeuwt en scheldt de Wikileaks-oprichter geregeld en heeft hij last van nachtmerries, die worden toegeschreven aan "stress als gevolg van zijn isolatie".

Volgens de verslagen zijn er zorgen voor "blijvende psychologische schade" als het verblijf op de Londense ambassade voortduurt.

Julian Assange verblijft sinds 2012 in de ambassade van Ecador in de Britse hoofdstad, nadat Zweden een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigde wegens verkrachting en aanranding. Assange vreest echter dat hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten, die hem willen vervolgen voor het lekken van staatsgeheimen op de website Wikileaks.