Boedapest sluit station om toestroom vluchtelingen

Het oostelijke station Keleti in Boedapest is dinsdag volledig gesloten nadat de toestroom van vluchtelingen de afgelopen dagen had gezorgd voor chaos op de perrons en bomvolle treinen.

De meeste asielzoekers komen naar de Hongaarse hoofdstad om daar over te stappen op treinen naar met name Duitsland. Veel van de migranten zijn afkomstig uit Syrië, maar ook komen er asielzoekers uit Irak, Eritrea en zelfs Balkanlanden.

Zo'n 1.500 tot 2.000 migranten wachten dinsdag rond het station op toegang tot de treinen. Ze scanderen "Germany, Germany'"en zwaaien met treinkaarten. De politie staat voor de hoofdingang en roept deze mensen op te vertrekken.

Hongarije probeert met de sluiting de vluchtelingenstroom onder controle te krijgen en te voldoen aan de afspraken die binnen de EU zijn gemaakt over het ontvangen van asielzoekers.

Terugsturen

De EU-lidstaat waar een vluchteling arriveert, is verantwoordelijk voor de asielprocedure, maar Hongarije en Oostenrijk stuurden vluchtelingen de afgelopen dagen door omdat de druk op stations en aan de grens te hoog werd. Alleen al maandag reisden zo'n tweeduizend vluchtelingen vanuit Boedapest via Wenen richting München.

Ook via Tsjechië proberen vluchtelingen Duitsland te bereiken. De Tsjechische politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag zo'n tweehonderd vluchtelingen aangehouden die in treinen vanuit Slowakije en Hongarije Duitsland wilden bereiken.

Kinderen

Onder de vluchtelingen zijn volgens een politiewoordvoerder 61 kinderen. De migranten zijn opgevangen in sporthallen in de plaatsen Breclav en Hodonin nabij de grens met Slowakije.

"Wij houden ons aan de afspraken, ongeacht wat andere landen doen", zei een woordvoerder van de Tsjechische politie.

Video: Drukte op station in Boedapest

Busje

De Hongaarse politie heeft dinsdag vlakbij de grens met Oostenrijk ook tien Iraakse vluchtelingen gered uit een busje dat langs de weg geparkeerd stond. De politie reageerde op hulpgeroep uit het busje, dat een Duitse kentekenplaat had.

Vorige week werden in een vrachtwagen uit Hongarije langs de snelweg in Oostenrijk de lichamen van 71 vluchtelingen ontdekt.

De vrachtwagen was achtergelaten langs de weg met de vluchtelingen in het laadruim, die toen vermoedelijk al overleden waren.

Aanhouding

De Oostenrijkse politie heeft dinsdag weer twee mensen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij de smokkel van de 71 migranten. Het gaat om twee mannen tegen wie zowel in Bulgarije als Hongarije een Europees arrestatiebevel van kracht was.

Eerder werden in Hongarije al vijf mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het uit Boedapest vertrokken smokkeltransport.

Lees meer over:
Tip de redactie