Strijders van terreurbeweging Boko Haram hebben afgelopen weekend in het noordoosten van Nigeria bijna tachtig dorpelingen gedood. 

Dat meldt AFP maandag.  

Bij een aanval op het dorp Baanu in de regio Borno werden volgens dorpelingen 68 mensen vermoord door strijders te paard. Een anonieme overheidsfunctionaris hield het eerder bij 56 doden. Bij aanvallen op andere dorpen zouden zaterdag en zondag nog eens elf doden zijn gevallen, meldt de Nigeriaanse nieuwssite Vanguard.

Boko Haram probeert met geweld een streng-islamitische staat af te dwingen in het noorden van Nigeria. De strijd kostte sinds 2009 het leven aan zeker 15.000 mensen en zorgde ervoor dat anderhalf miljoen mensen op de vlucht sloegen, becijferde Vanguard. Zij trekken voornamelijk naar buurlanden Kameroen, Niger en Tsjaad.

President Muhammadu Buhari heeft tijdens zijn aantreden op 29 mei gezegd dat het bestrijden van de terreurgroep een topprioriteit is.

Cijfers laten echter zien dat Buhari daar vooralsnog niet erg in slaagt. Sinds eind mei zijn meer dan zevenhonderd mensen omgekomen bij schietpartijen en bomaanslagen die zijn gepleegd voor Boko Haram.