Calais krijgt 5 miljoen euro extra van de Europese Unie voor de hulp aan migranten. 

Dat heeft eurocommissaris Frans Timmermans maandag gezegd.

Samen met de Franse premier Manuel Valls, de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en de Europese topfunctionarissen Dimitri Avramopoulos (Europees Commissaris voor Migratie) bracht hij een bezoek aan het gebied. "Het is nu tijd voor politieke daadkracht", zei Timmermans tijdens zijn bezoek.

Het geld is voor de opvang van circa 1500 migranten in Calais en voor het vervoer van migranten van deze stad naar andere centra in Frankrijk. Eerder liet Timmermans al weten dat vluchtelingen in eigen regio geselecteerd en opgehaald moeten worden, om zo mensensmokkelaars te dwarsbomen. 

Menselijk asielbeleid

Valls sprak zich maandag uit voor een streng, maar ook menselijk en verantwoordelijk asielbeleid. De socialistische regering van premier Valls en zijn chef president François Hollande ligt zwaar onder vuur over het volgens de oppositie falende asielbeleid.

Het bezoek staat in het teken van de vluchtelingencrises in Europa. De leiders zijn hun bezoek aan de havenstad begonnen in het migrantenopvangcentrum Jules-Ferry. Ze gaan ook naar het terrein voor de tunnel, die onder Het Kanaal door naar Engeland leidt.

Calais telt bijna 75.000 inwoners en ligt minder dan 40 kilometer van de Engelse kust. De strategische ligging aan Het Kanaal of het Nauw van Calais voert jaarlijks circa tien miljoen bezoekers en reizigers naar de stad. Onder hen zijn tienduizenden migranten die naar de stad komen in een poging Engeland te bereiken.