Bij het Oekraïense parlement in Kiev zijn maandag rellen uitgebroken. Zeker een persoon is omgekomen en meer dan honderd agenten raakten gewond.  

Dat meldt de BBC. Een aantal gewonden is er slecht aan toe, aldus politiechef Aleksander Teresjtsjoek. 

Bij het parlement ontplofte maandagochtend een granaat. Een verdachte is gearresteerd in verband met het gooien van het explosief. 

Ultranationalistische betogers belaagden het parlementsgebouw tijdens een stemming over regionale decentralisatie. Die decentralisatie leidt in de toekomst waarschijnlijk tot een systeem waarin de door de separatisten gecontroleerde regio Donbass meer autonomie krijgt. Deze overgang is onderdeel van de vredesplannen die eerder in Minsk (Wit-Rusland) zijn opgesteld.

Video: Rellen bij parlement Oekraïne

Meederheid

Het wetsontwerp kreeg maandag in eerste lezing wel een meerderheid in het parlement. Van de aanwezige 368 parlementariërs stemden er maandag 268 voor. Daarmee is echter nog niet het laatste woord over de wetswijziging gesproken. Er volgt nog een stemming en dan moeten minstens driehonderd parlementariërs voorstemmen.

In het oosten van Oekraïne woedt een burgeroorlog tussen pro-Russische separatisten en allerlei milities en legereenheden die trouw zijn aan de Oekraïense regering van president Petro Porosjenko.

De Russisch sprekende regio's in het oosten en zuiden van Oekraïne wantrouwen de huidige leiders. Die zouden hun macht danken aan een staatsgreep, waarbij in februari 2014 de gekozen pro-Russische president Viktor Janoekovitsj werd afgezet, kort nadat hij een compromis met oppositieleiders had getekend.

Dossier Oekraïne