Aan de Oostenrijkse grens op de Hongaarse snelweg M1 is maandag een file van 20 kilometer ontstaan door verscherpte grenscontroles in Oostenrijk.

Dat meldt het Hongaarse persbureau MTI. Ook bij andere grensovergangen staan in Hongarije kilometerslange files.

Oostenrijk heeft afgelopen nacht speciale grenscontroles ingevoerd met de bedoeling mensensmokkelaars te dwarsbomen. Volgens Oostenrijkse media meldt de politie maandagmorgen ''al de eerste successen''.

De politie vond een uur na het begin van de acties dertien vluchtelingen in een Chrysler Voyager. Ze zouden uit Aleppo (Syrië) komen. De auto had een Frans kenteken.

Verdachte voertuigen

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken, Johanna Mikl-Leitner, kondigde zondag verscherpte controles aan van verdachte grote voertuigen. Maar een politieman zei maandag in Oostenrijkse media dat in principe alle voertuigen verdacht zijn.

Mikl-Leitner zei maandagmorgen dat aan de grens al tweehonderd vluchtelingen zijn onderschept en vijf smokkelaars gearresteerd. Wenen bestrijdt dat de grenscontroles indruisen tegen de Europese Verdragen van Schengen. Het zijn op de veiligheid gerichte controles van het verkeer, luidt de Oostenrijkse lezing.

Donderdag werd ten zuidoosten van Wenen langs de snelweg een vrachtauto met de stoffelijke resten van 71 vluchtelingen gevonden. De auto was uit Hongarije gekomen langs de snelweg die Boedapest met Wenen verbindt. Er zijn vijf arrestaties verricht in het onderzoek naar de gruwelijke dood van deze vluchtelingen.

Video: Oostenrijk stopt 200 vluchtelingen

Treinen

Hongarije laat vluchtelingen maandag weer met de trein uit Boedapest vertrekken naar Oostenrijk en Duitsland. Ze moeten wel een kaartje kopen. Voor de loketten hebben zich maandag honderden mensen verzameld.

Hongarije heeft Duitsland om opheldering gevraagd over het vluchtelingenbeleid. Volgens de regels van 'Schengen' mogen migranten Hongarije alleen verlaten met geldige reisdocumenten van hun land van bestemming. Maar Duitsland zou een tolerantere houding aannemen tegenover vluchtelingen uit Syrië, wat hun hoop heeft versterkt, aldus een Hongaarse regeringswoordvoerder.

Een Duitse collega van hem beklemtoonde dat vluchtelingen in Hongarije zich daar moeten registreren en daar asiel moeten zoeken.

Vluchtelingen zijn massaal neergestreken op stations in Boedapest. Een hek dat Hongarije aan de grens plaatst, zou weinig uithalen. Premier Robert Fico van Slowakije heeft gesuggereerd dat er snel een speciale topconferentie moet komen van leiders van Midden-Europese landen.