In Sierra Leone is een persoon overleden aan het ebola-virus, nadat het West-Afrikaanse land vorige week het laatste slachtoffer uit het ziekenhuis ontsloeg.

Dat meldt persbureau APGezondheidsmedewerkers in Sierre Leone melden het nieuws zondag. Het slachtoffer is een 67-jarige vrouw. Ze werd positief getest op de ziekte en overleed korte tijd later.

Sierre Leone, een van de drie zwaarst getroffen landen in West-Afrika, bestreed de dodelijke ziekte de laatste maanden met succes. Half augustus werd de quarantainetoestand in het land opgeheven en indien na zes weken geen nieuwe ziektegevallen zouden zijn gemeld, zou het land officieel ebola-vrij worden verklaard.

Het is niet bekend of de vrouw besmet raakte met het virus voor of na dat deze periode van start ging.

Paniek

Het ebola-centrum in Sierre Leone zoekt inmiddels contact met mensen met wie de vrouw in contact is geweest, om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Volgens de voorzitter van het landelijk centrum is er geen reden tot paniek: "We hadden dit verwacht," zei hij.

Eerder versoepelde het land de quarantainemaatregelen. Die zorgden er bijvoorbeeld voor dat inwoners maar beperkte afstanden mochten reizen.

De ebola-epidemie kostte aan bijna vierduizend mensen in Sierra Leone het leven. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kwamen in totaal zo'n 11.300 mensen om door het virus, dat in 2013 op grote schaal uitbrak in West-Afrika. Naast Sierra Leone werden Liberia en Guinee zwaar getroffen.