Meer dan honderdduizend mensen zijn zondag in Tokio de straat opgegaan om te protesteren tegen de plannen van premier Shinzo Abe om het takenpakket van de Japanse defensie uit te breiden.

Abe wil voor 27 september nieuwe wetten invoeren die het mogelijk maken voor Japanse strijdkrachten om ook andere landen te beschermen.

Japan heeft sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog op initiatief van de Verenigde Staten een pacifistische grondwet. Daarin is opgenomen dat Japan alleen zijn eigen grenzen mag beschermen. Die wet is 68 jaar lang ongewijzigd gebleven en in al die tijd hebben Japanse strijdkrachten naar eigen zeggen niemand gedood.

Opvallend genoeg juichen juist de VS de wetswijziging toe. Japan zou in dat geval een coalitiepartner kunnen worden in bijvoorbeeld de strijd tegen Islamitische Staat, of andere conflicten waar de VS bij betrokken zijn.

​China

Ook zou de bredere inzet van Japanse strijdkrachten kunnen bijdragen aan het tegenwicht dat de VS willen bieden aan het zich steeds nadrukkelijker manifesterende China.

Ondanks dat volgens de organisatie zo'n 120.000 mensen de straat op gingen, lijken de wetswijzigingen gewoon door te gaan. Het Japanse lagerhuis heeft al ingestemd met de voorstellen van Abe. Waarschijnlijk gaat de senaat er ook mee akkoord.