Drie Bulgaren en een Afghaan blijven in ieder geval een maand vastzitten voor mogelijke betrokkenheid bij de smokkel van 71 mensen die omkwamen in een vrachtwagen naar Oostenrijk. 

Dat hebben de Hongaarse autoriteiten zaterdag gemeld.

Volgens een woordvoerder hadden de verdachten de slachtoffers opgepikt bij de zuidelijke grens met Servië alvorens ze naar Oostenrijk te brengen.

De vier worden in Hongarije niet verdacht van doodslag, wel in Oostenrijk. Het gaat om personen van 50, 30, 29 en 28 jaar oud, die allen beroep hebben aangetekend tegen de verlening van hun voorarrest.

''In deze zeer belangrijke zaak richt het onderzoek zich op mensenhandel gepleegd door een criminele organisatie, mensenhandel met als oogpunt financieel gewin en marteling", aldus de woordvoerder. De verdachten kunnen voor mensenhandel een gevangenisstraf krijgen tussen de twee en de zestien jaar.

Identiteit

De Oostenrijkse politie hoopt de identiteit van de 71 slachtoffers door middel van mobiele telefoons die zijn aangetroffen in het voertuig te achterhalen. Het doorzoeken van de kleding en bagage van de slachtoffers heeft volgens een woordvoerder van de Oostenrijkse politie tot nu toe weinig opgeleverd, op een Syrisch reisdocument na.

''We zullen de telefoons onderzoeken en dat zal misschien leiden tot het achterhalen van de identiteit van de mensen", aldus de woordvoerder. ''We hopen dat we snel resultaten zullen boeken."

Video: Politie wil identiteit slachtoffers vrachtwagen achterhalen met mobiele telefoons

Snelweg

De vrachtwagen werd donderdag gevonden op de snelweg in Oostenrijk. De chauffeur had hem achtergelaten op de vluchtstrook, waarschijnlijk nadat de asielzoekers al waren overleden. De slachtoffers zijn omgekomen door verstikking.