Het grondwettelijk hof in Duitsland heeft zaterdag definitief een eind gemaakt aan het samenscholingsverbod in Heidenau. 

De rechters vinden dat de noodsituatie waarom het verbod was ingesteld, niet genoeg is onderbouwd. Na een dag juridisch getouwtrek is het verbod nu teruggedraaid.

Het samenscholingsverbod werd afgekondigd nadat het sinds vorige week zaterdag onrustig is in Heidenau, waar vluchtelingen worden opgevangen.

Meerdere keren werd er gedemonstreerd tegen het asielzoekerscentrum en vorige week liep dat uit op rellen. Er mocht van vrijdag tot en met maandag door niemand gedemonstreerd worden, omdat er niet genoeg politie beschikbaar zou zijn om toezicht te houden.

Iemand die wel wilde protesteren stapte naar de rechter vanwege het verbod. Aanvankelijk besloot een rechtbank vrijdag dat het samenscholingsverbod moest worden opgeheven, maar niet veel later oordeelde weer een ander gerechtshof dat het verbod slechts gedeeltelijk moest worden teruggedraaid.

Video: Pro-vluchtelingen wandelen door Heidenau

Nazivrij

Alleen de beweging Dresden Nazivrij mocht daardoor demonstreren. Voor andere groepen, zoals rechtsextremisten die tegen de opvang van de vluchtelingen zijn, bleef het verboden, schrijft Der Spiegel.

Het grondwettelijke hof in Karlsruhe heeft het verbod nu volledig opgeheven. Dat hof toetst uitspraken aan de hand van de grondwet. Niet alle landen, waaronder Nederland, hebben zo'n gerechtshof.