De Amerikaanse president Barack Obama heeft een lans gebroken voor olie- en gasconcern Shell, dat naar olie mag boren in een diep gelegen rotslaag voor de kust van Alaska.

Hij pareerde zaterdag kritiek van milieuclubs door te wijzen op de strikte regelgeving waaraan de Brits-Nederlandse maatschappij is gehouden.

Obama verwees daarbij naar de afgifte van de exploratievergunning, onder het bewind van zijn voorganger George W. Bush. Dan rest niets meer dan de ''hoogste mogelijke veiligheidsnormen te hanteren", aldus Obama.

Zijn boodschap komt aan de vooravond van een driedaagse tour door Alaska. Beelden van smeltende gletsjers en eroderende kustlijnen moeten de Amerikanen een 'wake-up call' bezorgen over de dringende noodzaak om klimaatveranderingen aan te pakken.

Tegenstrijdigheid

Dat Shell groen licht kreeg voor de boringen in Alaska benadrukt de tegenstrijdigheid in het klimaat- en energiebeleid van Obama. Juist omdat hij eigenlijk wil dat de Verenigde Staten en de wereld minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen, waarbij ook de uitstoot van schadelijke gassen moet worden verminderd.

Milieugroeperingen zijn bang voor schade aan flora en fauna. Daarbij ligt de olieramp in de Golf van Mexico in 2010 nog vers in het geheugen.

Dat Obama juist Alaska heeft uitgekozen om zijn duurzamere beleid aan te kondigen, is eveneens opmerkelijk. Juist de economie van de noordelijke staat is voor 90 procent afhankelijk van de olie- en gasindustrie. Daarnaast is de sector goed voor een derde van de banen aldaar.