Drie mannen zitten vast voor de dood van ongeveer tweehonderd vluchtelingen die omkwamen voor de kust van Libië. 

Het gaat om mannen tussen de 21 en 29 jaar, meldde het Libische ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag. Ze konden in de stad Zuwara worden aangehouden, nadat overlevenden een verklaring hadden afgelegd.

De asielzoekers kwamen donderdag om toen hun boten omsloegen. Op de eerste boot die kapseisde, zaten ongeveer vijftig vluchtelingen. De tweede, die later zonk, had circa vierhonderd mensen aan boord. De schepen waren vertrokken uit Zuwara, een plek in Libië niet ver van de Tunesische grens van waaruit veel boten van mensensmokkelaars de oversteek proberen te maken.

De Libische kustwacht kon ongeveer tweehonderd mensen uit de Middellandse Zee halen. Ze zijn in Libië naar een detentiecentrum gebracht. Zeker 105 lichamen zijn tot nu toe geborgen, maar de Libische kustwacht gaat ervan uit dat er tweehonderd doden zijn.

Zeldzaam

Dat mensensmokkelaars worden opgepakt in Libië is zeldzaam, omdat het land in chaos verkeert. Het land wordt deels geleid door rebellengroeperingen die aan de macht zijn gekomen nadat ze de Libische dictator Muammar Kaddafi hadden verjaagd.

Donderdag werd spontaan geprotesteerd in Zuwara. De betogers eisten dat de autoriteiten meer doen om smokkelaars aan te pakken.

Video: Tweehonderd vluchtelingen gered na zinken boot