Drie journalisten die voor al-Jazeera werken zijn in Egypte veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Een rechtbank in Caïro oordeelde zaterdag dat Peter Greste, Mohamed Fahmy en Baher Mohamed 'valse informatie' hebben verspreid.

De Egyptische Canadees Fahmy en de Egyptenaar Mohamed waren tijdens de uitspraak in de rechtbank.

De Australiër Greste is bij verstek veroordeeld, omdat hij eerder dit jaar naar Australië is gebracht. Fahmy en Mohamed zijn meteen opgepakt. Het is onduidelijk hoe lang zij nog in de gevangenis moeten zitten, omdat ze al langer dan een jaar vast hebben gezeten.

Greste schreef na de uitspraak op Twitter dat hij ''geschokt, verontwaardigd, boos en overstuur" is over de veroordeling. ''Drie jaar cel voor Mohamed, Fahmy en mijzelf is zo fout."

Video: Drie jaar cel voor journalisten al-Jazeera

Moslimbroederschap

Het was de tweede keer dat de journalisten voor de rechter moesten verschijnen voor dezelfde aanklacht. Greste en Fahmy kregen in juli 2014 zeven jaar celstraf en Mohamed kreeg tien jaar voor het verspreiden van valse informatie en het bieden van een platform aan de verboden Moslimbroederschap. Ze werden opgepakt in december 2013 en hebben sindsdien ontkend hulp te bieden aan de Moslimbroederschap.

Begin dit jaar werd hun zaak door het Egyptische Hof van Cassatie vernietigd, nadat de drie tegen hun straf in hoger beroep waren gegaan. Fahmy en Mohamed kwamen in februari op borgtocht vrij.

Rena Netjes

Andere journalisten, onder wie de Nederlandse Rena Netjes, werden in hetzelfde proces bij verstek veroordeeld. Netjes kreeg tien jaar cel, maar was voortijdig uit Egypte gevlucht.

De veroordeling van de journalisten leidde internationaal tot grote ophef van onder meer organisaties die zich inzetten voor persvrijheid en mensenrechtenorganisaties.

Werkgever al-Jazeera laat zaterdag weten dat dit weer een ''aanval op de persvrijheid" is en dat er geen bewijs is dat ''hun collega's nieuws hebben verzonnen of een terroristische groepering hebben gesteund".

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is bezorgd over de veroordelingen. "Net als andere landen roept Nederland de Egyptische autoriteiten op journalisten vrij te laten, tenzij er sprake is van gegronde aanklachten", aldus Koenders zaterdag.

"Op steeds meer plekken worden journalisten gehinderd bij hun werk. In het uiterste geval worden ze opgepakt of erger nog, gemarteld of gedood. Daar moeten we ons tegen verzetten. Journalistiek behoort de hoeksteen van een beschaafde samenleving te zijn", zegt Koenders in de verklaring.