Duizenden Maleisiërs gaan zaterdag de straat op om te protesteren tegen premier Najib Razak. Ze willen dat hij aftreedt, omdat hij honderden miljoenen euro's van een staatsbedrijf in eigen zak zou hebben gestoken.

De betogingen vinden in onder meer de hoofdstad Kuala Lumpur en de steden Kota Kinabalu en Kuching plaats. Hoewel er door de autorieiten geen toestemming is gegeven om te demonstreren, zijn de betogers van plan het illegale protest twee dagen vol te houden. De politie is ruimschoots op de been om alles in de gaten te houden en heeft delen van Kuala Lumpur afgesloten.

De overheid heeft de betogers ook verboden de gele T-shirts van de protestorganisatie te dragen en pamfletten uit te delen. Vier websites over de massale betoging zijn geblokkeerd. Het leger staat klaar om in te grijpen als de noodtoestand wordt uitgeroepen.

Video: Maleisië eist aftreden premier

Dubieuze betalingen

Razak (62) wordt ervan beschuldigd dat hij meer dan 626 miljoen euro op zijn eigen bankrekening heeft laten storten. Dit geld was eigenlijk bedoeld voor het staatsbedrijf 1MDB. De dubieuze betalingen werden vorige maand ontdekt, nadat onderzoek was gedaan naar mismanagement bij het bedrijf.

De premier heeft de beschuldigingen tot nu toe ontkend. Ook zijn ministers zeggen dat er niks mis is met de betalingen. Volgens hen waren het donaties van anonieme bronnen uit het Midden-Oosten.

Maleisië viert maandag 55 jaar onafhankelijkheid. Dit weekend wordt daarvoor geoefend. Razak heeft de betogers opgeroepen niet te provoceren. "Wat voor onenigheid en misverstanden er tussen ons ook spelen, de nationale feestdag moet niet in het teken staan van politieke problemen", zei hij.