In de Amerikaanse staat Florida is de noodtoestand uitgeroepen vanwege de naderende tropische storm Erika. Die komt waarschijnlijk maandag aan land. 

Gouverneur Rick Scott zei vrijdag dat Erika een ''serieuze dreiging vormt voor de hele staat".

Voorspellingen laten zien dat de storm over het midden van Florida zal razen. Door de noodtoestand hebben de autoriteiten en hulpdiensten de bevoegdheid om door de hele staat te rijden zonder bijvoorbeeld tol te betalen.

Ook mag de Nationale Garde nu worden ingezet. 8000 man staat paraat. Florida werd voor het laatst in 2005 getroffen door een zware storm.

Erika heeft tot nu toe al veel schade aangericht. Op Dominica zijn zeker twaalf mensen omgekomen. Twintig anderen worden vermist, meldde premier Roosevelt Skerrit vrijdag. Hij sluit niet uit dat er nog meer doden worden gevonden. Onder de doden zouden twee kinderen zijn.

Video: Noodtoestand in Florida vanwege storm Erika

Aardverschuivingen

De storm ging gepaard met zware windstoten en hevige regenval, waardoor delen van het Caribische eiland zijn overstroomd. Wegen zijn onbegaanbaar en bruggen zijn verwoest door aardverschuivingen. Hierdoor zijn ook bomen en elektriciteitsmasten omgevallen.

Volgens de laatste weerberichten zal Erika een tropische storm blijven en niet uitgroeien tot een orkaan als Florida begin volgende week wordt bereikt. Erika trekt eerst nog naar Haïti en de Dominicaanse Republiek.

Bekijk beelden van de storm op Dominica: