Estland is plan een hek te bouwen op de grens met Rusland. Het hek van 2,5 meter hoog en 110 kilometer lang moet ervoor zorgen dat de veiligheid in het land niet in het geding komt en dat migranten niet zomaar de grens over kunnen steken. 

Estland hoopt op die manier de Schengen-zone te beschermen.

Het Estlandse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt vrijdag dat de informatie die wordt verzameld bij het grenshek kan worden gebruikt om mensensmokkel te onderzoeken. Ook kan dan beter worden gecontroleerd op mensen die illegaal de grens oversteken.

Rusland heeft de komst van het hek veroordeeld. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken gebruikt Estland de vluchtelingencrisis als excuus om Rusland buiten de deur te houden en als bedreiging af te schilderen.

Het is de bedoeling dat het hek in 2018 wordt gebouwd en het gaat ongeveer 71 miljoen euro kosten. Het zal slechts een derde van de grens met Rusland afsluiten. De rest van de grens wordt namelijk omsloten door water.

Hongarije

Hongarije kwam als eerste land in Europa met een grenshek van 175 kilometer om te voorkomen dat vluchtelingen het land in komen.

Duizenden migranten proberen via Oost-Europa naar het Westen te komen en Hongarije is een van de landen die te maken hebben met een grote vluchtelingenstroom. Het omstreden hek op de grens met Servië is komende maandag klaar.