Hongarije bereidt een reeks wetswijzigingen voor om iets te doen aan de groeiende druk van migranten. De plannen omvatten ook de eventuele inzet van het leger aan de zuidelijke grens,  om de politie daar te helpen.

Een vertegenwoordiger van de regerende partij Fidesz zei vrijdag op een persconferentie dat dertien wetten worden aangepast.

Omdat voor sommige wijzigingen in het parlement een tweederdemeerderheid is vereist, riep parlementslid Gergely Gulyas van Fidesz de oppositie op de plannen te steunen.

De veranderingen, die al in september zouden moeten ingaan, behelzen verder onder meer de instelling van speciale transitzones in de buurt van de Servische grens, waar migranten zouden moeten blijven terwijl hun asielaanvraag wordt verwerkt.

Ook kunnen zware straffen worden opgelegd voor illegale grensoverschrijding en het vernielen van een hek dat Hongarije bouwt om de stroom migranten in te dammen. Hongarije ligt aan de rand van de Europese Schengenzone en is een belangrijk reisdoel voor vluchtelingen die de Europese Unie in willen.