In de Arubaanse hoofdstad Oranjestad zijn vrijdagnacht (Nederlandse tijd) rellen uitgebroken toen het parlement stemde over een wet die moet leiden tot de oprichting van het College Aruba financieel toezicht (CAft). Meerdere mensen zijn gearresteerd.

Dat meldt het Caribisch netwerk.

Volgens de website was het binnen het parlementsgebouw onrustig, terwijl het kabinet van premier Eman en de oppositie vergaderden over het wetsvoorstel. Vanuit de publieke tribune werd met pepperspray gespoten. Uiteindelijk stemden dertien leden van de Staten van Aruba in met de wet, tegenover acht stemmen tegen.

Buiten het gebouw verzamelde zich tijdens de vergadering een menigte, die vooral bestond uit aanhangers van oppositiepartij MEP en vakbondsleden. Toen betogers het gebouw wilden bestormen en de deur intrapten, greep de politie in. Meerdere mensen werden aangehouden.

Volgens de Telegraaf gaat het om tien arrestanten. Twee politieagenten zouden gewond zijn geraakt.

Video: Rellen bij parlement Aruba

College

Nederland kwam dit voorjaar met de regering van premier Eman van de AVP-partij overeen een college op te richten dat onafhankelijk toezicht moet houden op de financiën van het land, dat formeel deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden. Het toezichtsorgaan moet helpen de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen.

Het college telt naast een lid namens Aruba en het koninkrijk ook een zetel namens Nederland. Oppositiepartij MEP en verschillende vakbonden zijn hier fel op tegen, zij vinden dat Aruba haar financiële autonomie aan Nederland overdraagt. 

Aruba kampte vorig jaar met grote financiële problemen, waarna Nederland dreigde met een permanent financieel toezicht als de problemen niet zouden worden opgelost.