In de vrachtwagen die donderdag is aangetroffen langs een snelweg in Oostenrijk, zijn 71 mensen omgekomen.

Dat meldt de Oostenrijkse politie vrijdag op een persconferentie.

Het gaat om negenenvijftig mannen, acht vrouwen en vier kinderen. Het lijkt om een groep Syrische vluchtelingen te gaan

In Hongarije zijn tot nu toe zeker vier mensen aangehouden die iets te maken zouden hebben met de dood van de vluchtelingen. Het gaat om drie Bulgaren en één Afghaan, aldus de Hongaarse politie vrijdag.

Eerder op de dag meldde de Oostenrijkse politie dat er zeven mensen waren aangehouden in Hongarije. Drie van hen zouden Hongaren zijn en belangrijke verdachten in de zaak. De Hongaarse politie spreekt dat echter tegen. Er zouden tot nu toe bijna twintig mensen zijn verhoord.

De politie denkt dat een Bulgaars-Hongaarse bende achter de mensensmokkel zit.

Video: Vier mensen aangehouden volgens Hongaarse politie

Dodental

Het exacte dodental was lang onduidelijk. De politie zei eerder nog dat er zeker twintig en mogelijk vijftig vluchtelingen in de vrachtwagen zijn gestorven, mogelijk door verstikking.

De vluchtelingen waren mogelijk al dood toen de truck Oostenrijk binnenreed, stelde de politie donderdag. Waarschijnlijk zijn ze woensdag overleden. Er zijn aanwijzingen dat de vrachtwagen toen nog in de buurt van de Hongaarse hoofdstad Boedapest was.

Video: Meer dan zeventig lichamen in vrachtwagen Oostenrijk

Onderzoekers

Er zijn aanwijzingen dat de vluchtelingen geprobeerd hebben zichzelf uit de laadruimte te bevrijden. Aan de zijkant van de vrachtwagen zit een meterslange scheur.

De vrachtwagen stond waarschijnlijk al zeker vierentwintig uur op de vluchtstrook van de snelweg voordat de ontdekking werd gedaan.