De vluchtelingen die in Oostenrijk achterin een vrachtwagen zijn gevonden, waren mogelijk al dood toen de truck Oostenrijk binnenreed. 

Dat heeft de politie donderdag gezegd.

In de vrachtwagens liggen zeker twintig lichamen, maar mogelijk wel vijftig. Omdat de lichamen al in staat van ontbinding verkeren, zegt de politie nog zeker een dag nodig te hebben om het dodental te kunnen vaststellen.

De vluchtelingen zijn waarschijnlijk woensdag overleden. Er zijn aanwijzingen dat de vrachtwagen toen nog in de buurt van de Hongaarse hoofdstad Boedapest was.

Verlaten

De mensensmokkelaars die verantwoordelijk zijn voor het drama hebben Oostenrijk vermoedelijk alweer verlaten, denken de autoriteiten.

De vrachtwagen met zijn gruwelijke last is intussen naar een dierenonderzoeksinstituut gebracht, waar voldoende koeling is om de lichamen te bergen. Daar worden de lichamen geborgen, onderzocht en indien mogelijk geïdentificeerd.

Video: Tientallen dode vluchtelingen in vrachtwagen

Onderzoek

Forensische experts in Oostenrijk doen ook in de nacht van donderdag op vrijdag onderzoek naar de lichamen die werden aangetroffen in een vrachtwagen. De stoffelijke resten van de vluchtelingen worden vrijdag voor verder onderzoek overgebracht naar Wenen.

De onderzoekers proberen onder meer de doodsoorzaak en identiteit van de slachtoffers te achterhalen. Ook is nog niet duidelijk hoeveel lichamen precies in de vrachtwagen lagen, omdat ze al in staat van ontbinding verkeren.