Vassiliki Thanou-Christophilou wordt tijdelijk premier van Griekenland. Ze is president van het Hooggerechtshof in Athene en neemt waar tot aan de verkiezingen op 20 september. 

Ze wordt donderdag ingezworen. Thanou, geboren in 1950, is de eerste vrouwelijke premier in de Griekse geschiedenis. Het is nog niet bekend wie de ministers in haar ploeg worden.

Alexis Tsipras treedt terug als premier, omdat hij vorige week verkiezingen had uitgeschreven. In dat geval wordt de hoogste rechter van het land automatisch waarnemend minister-president.

De conservatieve oppositieleider Vangelis Meimarakis heeft nog geprobeerd een nieuwe coalitie te vormen, maar slaagde daar niet in.

Video: Opperrechter tijdelijk premier Griekenland

Bezuinigingen

Tsipras leidde een coalitie van linkse eurosceptici en nationalisten. Veel coalitiegenoten zijn tegen de afspraken die Athene heeft gemaakt met Europa over bezuinigingen in ruil voor financiële steun.

Tientallen mensen stapten uit zijn partij en richtten een nieuwe beweging op. Alleen dankzij de oppositie kreeg Tsipras zijn plannen nog door het parlement.

Tsipras kan na de verkiezingen terugkeren als premier, wanneer hij een nieuwe coalitie weet te smeden.

Treurig

De voormalige minister van Financiën Yanis Varoufakis liet donderdag weten dat hij niet zal deelnemen aan de ''treurige'' verkiezingen.

Hij wil zijn aandacht richten op de oprichting van een nieuwe beweging die ''de democratie moet herstellen'' in heel Europa, zei hij in een interview met persbureau Reuters.