De Europese Unie praat donderdag met zes landen op de Balkan over de vluchtelingenstroom. Het gaat om Servië, Albanië, Bosnië, Macedonië, Montenegro en Kosovo.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini en de Italiaanse premier Matteo Renzi zijn er ook bij in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Nederland ontbreekt.

Veel vluchtelingen trekken de laatste maanden via de Balkan richting de Europese Unie. In de eerste helft van het jaar kwamen meer dan 100.000 mensen zo de EU binnen. In dezelfde periode vorig jaar ging het om slechts achtduizend mensen.

Hongarije heeft langs de grens met Servië een hek neergezet dat de vluchtelingen zou moeten tegenhouden. Maar hekken lossen de problemen niet op, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier bij het begin van het overleg.

Hulp

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft woensdag laten weten dat iedereen die is gevlucht voor oorlogsgeweld of in eigen land wordt vervolgd, in Duitsland kan rekenen op een menselijke behandeling. 

De Nederlandse minister van Buitenlandse zaken Bert Koenders maakte woensdag bekend dat het kabinet extra geld wil vrij maken voor de aanpak van het Europese vluchtelingenprobleem. Het kabinet volgt hiermee het voorbeeld van de Europese Commissie die 1,5 miljoen euro heeft vrijgemaakt om humanitaire steun te verlenen aan vluchtelingen in Servië en Macedonië.

Video: EU praat met Balkanlanden over vluchtelingen

Europese ministers

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie Bert Koenders, komen op 4 en 5 september bijeen in Luxemburg om over de vluchtelingenstroom te praten. De Balkanlanden zijn er dan ook bij.

Het is een informeel overleg waarbij de ministers geen knopen door zullen hakken.