Duizenden Indiase soldaten worden donderdag ingezet om de orde te bewaken in delen van de deelstaat Gujarat. Bij rellen vielen daar de afgelopen dagen tenminste zeven doden.

Dat meldt Al Jazeera donderdag.

De onrust in Gujarat lijkt te zijn veroorzaakt door de arrestatie dinsdagavond van de 22-jarige Hardik Patel, leider van een volksbeweging, die bestaat uit leden van de zogenoemde Patel-kaste. Honderdduizenden mensen uitten daarover hun onvrede, waarbij het herhaaldelijk kwam tot een treffen met de oproerpolitie.

Bij de onrust die ontstond tijdens een massabijeenkomst van ongeveer een half miljoen mensen in de provinciehoofdstad Ahmedabad, kwamen dinsdag drie mensen om het leven. De onrust verspreidde zich toen naar andere delen van Gujarat.

Ook woensdag kwamen drie mensen om het leven, toen de politie in twee districten het vuur opende op protesterende Patels. Volgens de politie was het zevende dodelijke slachtoffer een politieman, die op dezelfde dag werd doodgeslagen door een menigte.

'Achtergebleven kasten'

De Patels vormen ongeveer 20 procent van de 63 miljoen inwoners van Gujarat en zijn een rijke en invloedrijke kaste. Ze stellen echter dat ze worden achtergesteld ten opzichte van andere kasten, zowel bij de toewijzing van universiteitsplaatsen als op de arbeidsmarkt.

In India wordt een deel van de overheidsfuncties en plaatsen aan de universiteiten via quota's toegewezen aan de Dalit-kaste, de "onaanraakbaren", en andere "achtergebleven kasten". Volgens de Patels leidt dit ertoe dat zij worden benadeeld. Zij willen ook officieel worden erkend als een achtergebleven kaste.

Hoofdminister van Gujarat (en kastegenote) Anandiben Patel heeft laten weten dat ze niet aan die eisen kan voldoen. Het Indiase Hooggerechtshof heeft bepaald dat deelstaatsoverheden maximaal 50 procent van de regeringsfuncties en schoolplaatsen kunnen reserveren voor achtergebleven kasten. Die plaatsen worden al volledig gevuld door de bestaande lagere kasten, aldus de minister.

Video: Onrust in Indiase deelstaat Gujarat

Overleg

Gujarat is ook de thuisstaat van de Indiase premier Narendra Modi. "Ik doe een beroep op alle broeders en zusters in Gujarat, dat zij geen geweld moeten gebruiken", zei hij donderdagochtend in een verklaring. "Geweld heeft nooit iemand goed gedaan. Alle problemen kunnen vreedzaam worden opgelost door overleg."

De onrusten vormen de grootste uitbarsting van geweld in Gujarat sinds het religieus conflict tussen hindoes en moslims in 2002, dat leidde tot meer dan duizend doden.