Thailand onderzoekt of Turken achter de recente explosies in Bangkok zitten, waarbij meer dan twintig mensen om het leven kwamen. 

In de dagen voor de aanslagen zouden enkele tientallen Turken naar Thailand zijn gereisd. De Thaise politie zei donderdag dat ze uitzoekt of de daders daar tussen zaten.

Thailand heeft vorige maand meer dan honderd vluchtelingen teruggestuurd naar China. Het gaat om Oeigoeren, een islamitische minderheid uit het verre westen van China.

Ze zijn etnisch verwant aan de Turken en spreken een taal die lijkt op het Turks. Mogelijk wilden de daders wraak nemen voor deze uitzetting.

Eerder deze week liet de politie al weten dat het spoor naar een eerdere hoofdverdachte was doodgelopen. Sindsdien is de politie met man en macht op zoek naar de daders, maar het onderzoek verloopt volgens de politie stroef. 

Bommen

Thailand bekijkt nu of de Turken iets te maken hebben met de bom die ontplofte bij een belangrijke toeristische trekpleister in Bangkok. Bij de explosie kwamen zeker twintig mensen om het leven. Onder de doden waren enkele toeristen uit China en Hongkong.

Na de aanslagen had de politie een compositietekening en beelden van een bewakingscamera vrijgegeven. Een man in een geel T-shirt liet een rugzak achter op een bankje en liep vervolgens weg. Hij had een lichte huidskleur, zwart haar en een zwarte bril.

Een dag later ontplofte weer een bom, maar die richtte geen schade aan.

Video: Thailand onderzoekt Turkse link aanslag