China heeft twaalf mensen opgepakt die betrokken zouden zijn geweest bij de verwoestende explosies in de havenstad Tianjin, twee weken geleden. Onder hen zijn een aantal topmannen van het bedrijf dat de eigenaar is van de terminal waar de ramp gebeurde.

Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag.

Het gaat volgens de politie onder anderen om de voorzitter, vicevoorzitter en drie plaatsvervangende managers. Eerder werden al het hoofd en twee topmanagers opgepakt.

Een hoge overheidsambtenaar die aan de leiding stond van het bedrijf dat toezicht houdt op de arbeidsveiligheid, is woensdag ontslagen en wordt verdacht van corruptie.

Daarnaast doen de autoriteiten onderzoek naar elf ambtenaren en havenbestuurders. Zij zouden geen toezicht hebben gehouden.

Dodental

Het dodental door de twee grote explosies is inmiddels opgelopen tot 139. Veel van hen waren hulpverleners. 34 mensen worden nog vermist.

De ontploffingen veroorzaakten bovendien een enorme ravage. Meer dan 3.600 autowrakken en 1.677 containers zouden zijn verwijderd uit het rampgebied.

Het getroffen bedrijf werkte met gevaarlijke chemicaliën. Het lijkt erop dat bij een eerste brand het bluswater van de brandweer een chemische reactie in gang heeft gezet. Dat leidde tot een verwoestende vuurbal.

Video: Twaalf mensen vast voor explosies Tianjin