President Salva Kiir van Zuid-Soedan heeft een vredesakkoord getekend met zijn grootste rivaal, rebellenleider Riek Machar. Kiir tekende "met tegenzin" en onder grote internationale druk.

Het akkoord moet een einde maken aan de burgeroorlog die het land, die sinds 2013 het leven kostte aan tienduizenden mensen en miljoenen op de vlucht deed slaan. 

Critici betwijfelen echter of het werkelijk zal leiden tot een blijvende vrede. Sinds het uitbreken van de burgeroorlog werden een tiental eerdere overeenkomsten geschonden door de strijdende partijen.

Een andere complicatie is dat enkele generaals uit de rebellenbeweging van Machar hebben gezegd te zullen doorvechten tegen de regering in Juba.

Begin augustus weigerde president Kiir om zijn handtekening onder de overeenkomst te zetten. Machar tekende toen wel.

Video: President Zuid-Soedan tekent vredesakkoord

Sancties

Na die weigering dreigde de internationale gemeenschap met sancties tegen Zuid-Soedan: zo legden de Verenigde Staten een ontwerpresolutie voor een wapenembargo voor aan de VN Veiligheidsraad. 

Kiir beloofde toen toch te zullen tekenen, maar "met tegenzin".

Op woensdag werd duidelijk dat de Veiligheidsraad akkoord ging met sancties, waarvan enkelen al begin september actief zouden worden, mocht Kiir woensdag het akkoord niet hebben getekend.