Frankrijk probeert twee hypermoderne marineschepen die voor Rusland werden gebouwd aan Egypte te verkopen.

Een anonieme bron heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat de gesprekken tussen Parijs en Caïro al in een ver stadium zijn. Egypte zou overigens niet de enige belangstellende zijn. Saudi-Arabië zou ook interesse hebben getoond.

Het regime van de Egyptische militaire couppleger en president Abdel Fatah al-Sisi winkelt veel voor wapentuig. Eerder dit jaar bestelde het in Frankrijk voor 5,2 miljard euro aan gevechtsvliegtuigen en een fregat.

Bij de Russische boten gaat het om twee helikopterdekschepen van het type Mistral. Rusland bestelde ze in 2011 en ze hadden vanaf oktober vorig jaar geleverd moeten worden. Frankrijk annuleerde het contract op de valreep vanwege het omstreden beleid van het Kremlin in de conflicten in Oekraïne en de westerse sancties die daarover zijn ingesteld.

De annulering van het contract komt Frankrijk duur te staan. Franse media meldden begin deze maand dat Frankrijk ruim 1,15 miljard euro betaalt om van de klant af te komen. Bovendien was Rusland van plan meer schepen te bestellen wat goed had geweest voor de werkgelegenheid in de Franse scheepsbouw. Rusland heeft laten weten dit soort oorlogsbodems nu zelf te bouwen.

De annulering heeft mogelijk het Kremlin ervan overtuigd dat het voor de modernisering van zijn strijdkrachten beter is geen orders meer in het Westen te plaatsen.