Een lokale cameraploeg is beschoten tijdens een live-uitzending van een reportage in een winkelcentrum in het Amerikaanse Moneta, Virginia. Daarbij zijn de vrouwelijke verslaggever en de cameraman overleden. 

Dat meldt de nieuwszender WDBJ7, waar de ploeg voor werkte. De 41-jarige schutter heeft zichzelf, na een klopjacht van de politie, neergeschoten. Hij overleed twee uur later in het ziekenhuis. 

De schietpartij vond plaats om 6.45 uur (Amerikaanse tijd). Een verslaggever van de nieuwszender WDBJ7 interviewde ter plaatse een vrouw. Midden in de uitzending werd er opeens geschoten.

De 24-jarige verslaggever heeft de schietpartij niet overleefd. Het andere slachtoffer is een 27-jarige cameraman.

Ook de geïnterviewde vrouw is geraakt en wordt in een ziekenhuis behandeld aan haar verwondingen. Haar situatie is stabiel.

Bekijk het incident: (Beelden kunnen als schokkend ervaren worden)

Schietpartij tijdens live-uitzending
Schietpartij tijdens live-uitzending

Toedracht

De schutter is een ontevreden oud-medewerker van het tv-station waar de twee journalisten ook werkten. Het tweetal zou hem kennen. Een motief voor de schietpartij is er nog niet. 

De politie heeft de verdachte kunnen identificeren op basis van beeld van de neergeschoten cameraman. De schutter was even in beeld voordat de live-uitzending werd onderbroken. 

De politie kreeg bij de klopjacht hulp van de FBI. De verdachte werd uiteindelijk achtervolgd op een snelweg en reed in noordelijke richting.

Een verkeersagent probeerde hem op een bepaald moment te laten stoppen, maar in plaats daarvan reed de schutter van de weg en verongelukte met zijn auto. Vervolgens trof de politie de verdachte aan met een schotwond.

Hij werd naar het ziekenhuis gebracht met levensbedreigende verwondingen en overleed twee uur later, bevestigt de politie tijdens een persconferentie.

Video

De schutter heeft zijn daad gefilmd en plaatste de video op Twitter en Facebook. Zijn accounts werden vrijwel meteen verwijderd.

Ook twitterde hij dat een van zijn slachtoffers ractistische opmerkingen over hem zou hebben gemaakt. Met zijn melding daarover is volgens hem niks gedaan.

De president van WDBJ7, Jeff Marks, bevestigt dat de melding is gedaan vlak na zijn ontslag twee jaar geleden. "Wij geloofden echter niet dat de beweringen op waarheid waren berust", zegt Marks in een uitzending op de zender. Hij legt uit dat de voormalige werknemer iemand was waar moeilijk mee te werken was. 

Tijdens een persconferentie kon de politie nog niet vertellen of dit een motief van de schietpartij kan zijn. Het onderzoek naar de toedracht is nog in volle gang. Een 23-pagina's lange fax, die nieuwszender ABC News heeft ontvangen van de vermeende dader, wordt meegenomen in dat onderzoek.

Fragmenten

ABC heeft slechts enkele fragmenten vrijgegeven. Daarin staat dat de Afro-Amerikaanse en homoseksuele Vester Flanagan leed onder discriminatie op het werk.

''Waarom ik dit heb gedaan? Ik deed een aanbetaling voor een pistool op 19 juni. De schietpartij in de kerk in Charleston vond plaats op 17 juni", staat in het manifest. ''Voor mij was de druppel de schietpartij in de kerk. Op mijn kogels staan de initialen van de slachtoffers."

Bij de kerk in Charleston schoot Dylann Roof in juni uit racistische motieven negen Afro-Amerikanen dood.

'Vreselijke misdaad'

Marks zegt dat de harten van alle medewerkers van het televisiestation gebroken zijn "na de vreselijke misdaad tegen deze twee uitstekende journalisten. Hun collega's vechten hard om hun tranen te bedwingen", aldus de tv-baas.

De twee omgekomen slachtoffers hadden beide een relatie met collega's bij de lokale zender.