
'Thalys-helden' krijgen hoogste Franse onderscheiding
Ze kregen de Légion d'Honneur (Legioen van Eer) uit handen van de Franse president François Hollande.
Drie Amerikanen en een Brit wisten de Marokkaanse verdachte te overmeesteren. Hij had meerdere wapens bij zich, waaronder een kalasjnikov.
Hollande prees de mannen voor hun heldhaftige optreden en de moed die ze hebben getoond om levens te redden. "Ze zijn een voorbeeld van wat er gedaan moet worden onder bijzondere omstandigheden", aldus de president.
Bij de ceremonie was ook de Belgische premier Charles Michel aanwezig. Michel was ''onder de indruk'' van de acties van de vier. ''Als zij niet zo doortastend waren opgetreden, was er een bloedbad geweest'', zei Michel maandag na afloop van de uitreiking in Parijs.
Ook België zal het viertal eren met een eremedaille. De vier zullen die binnenkort uitgereikt krijgen door de ambassadeurs van hun thuisland.
Jihadisten
Het federaal parket in België onderzoekt of de verdachte die vrijdag waarschijnlijk een aanslag wilde plegen banden had met jihadisten. De Belgische veiligheidsdiensten denken niet dat de Marokkaanse verdachte een zogenoemde lone wolf was, schrijven Belgische media maandag.
Een van de onderzoekspunten is of de verdachte deel uitmaakte van een terreurnetwerk en wie hem heeft aangestuurd. Hij kreeg vermoedelijk al hulp om aan wapens te komen. Er wordt vooral gezocht in extremistische kringen in Antwerpen en Brussel, meldt Het Laatste Nieuws.
De man heeft zelf ontkend dat hij een terroristische aanslag wilde plegen. Hij is naar eigen zeggen dakloos en wilde in de trein een overval plegen om aan eten en geld te komen. De wapens die hij bij zich had in de Thalys had hij gevonden in een park in Brussel. Hij was alleen van plan geweest om passagiers met de wapens te bedreigen.
Video: Onderscheiding voor Thalys-helden
Veiligheidsdiensten
De man werd volgens de BBC geboren in het noorden van Marokko, en hij verhuisde in 2007 naar Spanje. De verdachte werd door meerdere veiligheidsdiensten in de gaten gehouden.
Volgens de Franse politie was hij een bekende van de veiligheidsdiensten en reisde hij in 2014 als jihadist naar Syrië. Hij zou ook door de Spaanse veiligheidsdiensten in de gaten worden gehouden vanwege zijn radicale sympathieën.
Maandag zei de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon dat de verdachte ook in de gaten werd gehouden door de veiligheidsdiensten in België, maar dat hij niet als heel gevaarlijk te boek stond. Hij werd dan ook niet 24 uur per dag geschaduwd. Volgens Jambon is het heel moeilijk om mensen "dag in dag uit, 24 uur op 24 en zeven dagen op zeven" te volgen.
Video: Verdachte aanslag houdt verhaal overval vol
Treinen
Inmiddels gaan ook in Duitsland stemmen op om treinen en stations beter te beveiligen met politiemensen. Parlementariër namens de CDU/CSU-fractie, Stephan Mayer, zegt maandag in de krant Passauer Neue Presse dat het spoorverkeer in vergelijking met de strenge controles in vliegtuigen "duidelijk kwetsbaar" is.
Zaterdag zei de Belgische premier Charles Michel dat hij met Nederland, Frankrijk en Duitsland snel wil overleggen over de veiligheid op de internationale treinen. Samen met de buurlanden wil Michel onder meer werken aan een strengere controle op de bagage en de identiteit van de reizigers op de stations en in de Thalystreinen.
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière ging zondag in op het veiligheidsvraagstuk. Hij zei zich niet te kunnen voorstellen ''elke trein met veiligheidsagenten uit te rusten".