Het is zondagavond opnieuw tot rellen gekomen in de buurt van een tijdelijk opvangcentrum voor vluchtelingen in het Duitse Heidenau, ondanks dat de politie daar patrouilleerde.

Daarbij zouden enkele gewonden zijn gevallen. Zo'n 250 mensen die eerder vrolijk de vluchtelingen hadden verwelkomd, werden op de weg naar het station aangevallen door vermoedelijke extreemrechtse betogers.

Vrijdag en zaterdag was het ook al onrustig in de plaats, vlakbij Dresden. Toen protesteerden de extreemrechtse betogers tegen de komst van de asielzoekers, die tijdelijk zijn ondergebracht in een voormalige bouwmarkt. Zondag moest de politie traangas inzetten om de groepen mensen uit elkaar te drijven.

Sinds vrijdag zijn enkele betogers en meer dan dertig politiemensen gewond geraakt.

De politie had het gebied rond de bouwmarkt officieel bestempeld als controlegebied. Dat betekent dat de politie zonder duidelijke reden mensen kan vragen zich te identificeren. De agenten hoopten daardoor betogers af te schrikken, omdat hun identiteit gemakkelijk kon worden achterhaald. Die hoop bleek tevergeefs.

'Obsceen'

De Duitse vice-bondskanselier Sigmar Gabriel (SPD) brengt maandag een bezoek aan het opvangcentrum voor vluchtelingen. Hij komt op uitnodiging van de plaatsvervangend minister-president van de deelstaat Saksen, Martin Dulig. Gabriel wil zich een beeld vormen van de gespannen situatie in Heidenau.

Andere politici hebben reeds hun afschuw uitgesproken over de rellen. ''Hier zijn grenzen overschreden die ik nauwelijks in woorden kan vatten", zei minister-president van de deelstaat Sakssen Stanislaw Tillich (CDU).

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière noemde de toename in zijn land van haat, beledigingen en geweld jegens asielzoekers eerder op zondag ''obsceen en ons land onwaardig". De minister zwoer zondag in het Duitse blad Bild am Sonntag hardhandig op te treden tegen extreemrechtse geweldplegers.

Video: Gewonden bij rellen in Heidenau