Duizenden vluchtelingen zouden er zaterdag in zijn geslaagd om door de barricades op de grens tussen Griekenland en Macedonië heen te breken. 

Dat meldt de NOS

De politie probeert de menigte tegen te houden en zou daarbij stungranaten inzetten. Macedonië was van plan om enkele honderden migranten zaterdag de grens te laten passeren, zodat ze op een trein naar Servië zouden kunnen stappen. 

Volgens AP zouden de migranten van die gelegenheid gebruik hebben gemaakt om massaal de oversteek te maken naar Macedonië. De politie zou overvallen zijn door de migranten toen ze de grens openstelden voor mensen met kinderen. 

Bij het voorval zouden meerdere mensen gewond geraakt zijn. 

Eerdere poging

Vrijdag probeerden zo'n drieduizend migranten ook al om de grens tussen Griekenland en Macedonië over te steken. Ook toen werden ze door de politie bestookt met stungranaten.

"In dit Europa slapen dieren in bedden en overnachten wij in de regen", zei een verbitterde 23-jarige vrouw uit Syrië, kort nadat ze de grens over was gerend. "Ik leed vier dagen kou in de regen, met niets te eten", voegde ze daar aan toe. 

De vluchtelingen hebben in het niemandsland aan de grens nauwelijks toegang tot beschutting, schoon water of voedsel.

Video: Politie zet stungranaten in tegen vluchtelingen

UNHCR

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR waarschuwde zaterdag dat duizenden asielzoekers onder slechte omstandigheden moeten wachten aan de grens. "Mensen zijn uitgeput. Het heeft de hele nacht geregend en ze hadden geen onderdak", zei een medewerkster.

Ze riep Macedonië op de vluchtelingen door te laten en daarbij prioriteit te geven aan kwetsbare groepen.

Noodtoestand

In Macedonië geldt sinds donderdag de noodtoestand. De Macedonische regering weet zich geen raad met de grote toestroom van asielzoekers. Het Balkanland is het meest gebruikte doorsteekpunt voor vluchtelingen om de rest van Europa binnen te komen.

De vluchtelingen willen niet in Macedonië blijven, maar zo snel mogelijk doorreizen naar Servië om van daaruit EU-land Hongarije binnen te komen.