In de Noord-Franse stad Arras is vrijdagavond een man opgepakt die in een Thalystrein zou hebben geschoten met een kalasjnikov. De trein was onderweg vanuit Amsterdam naar Parijs. Bij de aanslag raakten drie mensen gewond.

Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve vanavond laten weten in de stad in Pas-de-Calais.

Volgens Cazaneuve is de schutter overmeesterd en aangehouden. De Franse politie vermoedt dat sprake is van een terreuraanslag. De verdachte zou een Marokkaanse man zijn.

La Voix de Nord meldt dat twee Amerikaanse militairen zich in de trein bevonden. Zij hoorden dat de dader in het toilet van de trein een zwaar wapen laadde. Op het moment dat hij begon te schieten, wisten de passagiers de man te overmeesteren. Het motief van de schutter is onbekend.

Volgens de Franse autoriteiten zijn de twee militairen in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. De een werd geraakt door één of meerdere kogels. Het tweede slachtoffer werd verwond door een mes.

Een derde gewonde, de bekende Franse acteur Jean-Hugues Anglade, was niet bij het incident betrokken. Hij verwondde volgens de prefect van het departement Pas-de-Calais zijn hand toen hij het alarmglas insloeg.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er geen Nederlanders onder de gewonden.

Sporthal

Een kleine vierhonderd van de vijfhonderd passagiers van de trein zijn na het incident opgevangen in een nabijgelegen sporthal. Volgens het Franse medium La Voix de Nord wordt daar nogmaals hun identiteit vastgesteld. Dat gebeurde eerder al bij het verlaten van de trein.

Voor de passagiers, van wie vele in shock zijn, staat water en eten klaar. Het is nog niet bekend of en wanneer zij hun reis kunnen vervolgen. De kans is aanwezig dat zij de nacht in de sporthal moeten doorbrengen. Er zijn veldbedden neergezet in de hal.

De hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Parijs was omgeleid via Arras. 

Slaapplaats

De passagiers hoeven komende nacht niet in Arras te blijven. Ze worden met een andere trein naar Parijs gebracht. Thalys zal ze daar verder helpen.

Medewerkers staan klaar in de Franse hoofdstad om passagiers op te vangen en te helpen bij het regelen van een slaapplaats en eventueel het omboeken van hun reis. Ook krijgen mensen psychische bijstand als ze daar behoefte aan hebben.

Een eerste trein is inmiddels aangekomen in Parijs, aldus Thalys in de nacht van vrijdag op zaterdag. Een tweede dubbele Thalys is rond 01.00 uur uit Arras vertrokken. Passagiers werden door medewerkers van het Franse Rode Kruis de trein in geholpen.

De nieuwe trein staat pal voor de Thalys waarin de schietpartij plaatsvond. De achterste coupé waar de aanslagpleger werd overmeesterd, is losgekoppeld voor sporenonderzoek. De rest van de treincoupés wordt gebruikt om mensen naar Parijs te brengen.

Amsterdam

De Thalys was om 15.17 uur uit Amsterdam vertrokken. Het gaat om de trein met het nummer 9364, die om 18.35 uur in Parijs aan had moeten komen.

Volgens een woordvoerster van Thalys opende de dader om 17.50 het vuur, een half uur nadat de trein station Brussel-Zuid/Midi had aangedaan. Dat was de laatste stop voor Parijs.

Op het moment van de aanslag reed de trein bij het plaatsje Oignies. Dat ligt ongeveer dertig kilometer ten noorden van Arras, waar de trein vervolgens naartoe werd geleid.

Medeleven Hollande

De Franse president François Hollande heeft na de aanslag zijn medeleven uitgesproken met de gewonden.

"Ik spreek mijn steun uit voor de gewonden van de aanval in de trein van Amsterdam naar Parijs. Er zal alles aan worden gedaan om dit drama op te helderen", meldde hij op Twitter.

De Nederlandse veiligheidsdiensten houden de situatie na de aanslag scherp in de gaten. "De politie en inlichtingendiensten van Nederland en Frankrijk wisselen informatie uit. Verder houden we nauwgezet een vinger aan de pols'", aldus een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).