Bij een luchtaanval op de stad Taiz in Jemen zijn tientallen mensen omgekomen.

Volgens het Jemenitische persbureau Sanaa zijn er 43 doden gevallen. Artsen zonder Grenzen spreekt van 65 doden, allemaal burgers. Volgens de hulporganisatie zijn er minstens zeventien kinderen onder de doden. 

Onder meer een woonwijk waar veel Houthi's wonen, zou getroffen zijn. Volgens Artsen zonder Grenzen zochten overlevenden met hun blote handen in het puin om daaronder ''levenden of hun doden'' te vinden.

Volgens de hulporganisatie zijn er van de twintig ziekenhuizen in Taiz nog maar zeven die gewonden kunnen verzorgen en zijn deze ook nog ''overspoeld door gewonden en door hun essentiële medicijnen heen''.

Een coalitie van landen, onder leiding van Saudi-Arabië, voert sinds maart geregeld luchtaanvallen uit in Jemen om de Houthi-rebellen, die een groot deel van het land in handen hebben, te verdrijven. De landen willen de verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi weer in het zadel helpen.

Bij de luchtaanvallen en gevechten op de grond tussen Houthi's en Hadi-gezinde strijders vallen veel burgerdoden.

Nederlanders

 In Jemen verblijven nog zeker zeven Nederlanders die het land willen verlaten. Van nog eens zes mensen die het ministerie van Buitenlandse Zaken om hulp hebben gevraagd, moet de Nederlandse nationaliteit nog worden vastgesteld.

Volgens een brief van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vrijdag aan de Tweede Kamer gaat het om een gezin van zes Nederlanders in Aden en een gezin van vijf in Ibb van wie er een persoon de Nederlandse nationaliteit heeft.

Van de zes die zich recent hebben gemeld bij het ministerie en van wie de nationaliteit nog niet zeker is, wordt de verblijfplaats niet gemeld.

Koenders sluit niet uit dat de aantallen snel weer veranderen. Sinds het Saudische luchtoffensief in maart begon, zijn 41 Nederlanders en niet-Nederlandse gezinsleden geëvacueerd.

De Nederlandse ambassade in Sanaa is sinds februari dicht. Het ministerie probeert Nederlanders in Jemen die zich melden op alle mogelijke manieren te helpen om het land alsnog te verlaten.