De Macedonische oproerpolitie heeft vrijdag duizenden vluchtelingen, onder wie veel Syriërs, met stungranaten en  traangas bestookt om hen terug te drijven naar Griekenland. 

Bij pogingen van een menigte van circa drieduizend asielzoekers om de Macedonische grens te bestormen raakten meerdere personen gewond.

Medewerkers van Artsen zonder Grenzen zeggen tien mensen te hebben behandeld die gewond zijn geraakt door scherven van flitsgranaten. Een van hen was geslagen door Macedonische militairen.

In het Balkanland geldt sinds donderdag de noodtoestand. Medewerkers Artsen zonder Grenzen, die bij de Grieks-Macedonische grens zijn, zegt tien mensen te hebben behandeld die gewond zijn geraakt door scherven van flitsgranaten. Een van hen was geslagen door Macedonische militairen.

Gestrand

Volgens een van de vluchtelingen is de politie vrijdagmiddag vertrokken en konden groepen migranten zo doorlopen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat Macedonië zoveel vluchtelingen toelaat als het transport en eventuele zorg kan bieden.

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de VN, António Guterres, sprak over de kwestie met de Macedonische minister van Buitenlandse Zaken Nikola Poposki en zou de verzekering hebben gekregen dat de grens niet dicht gaat.

De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, deed ook een beroep op de Griekse autoriteiten om mensen te helpen die zijn gestrand aan de Griekse kant van de grens.

Video: Asielzoekers gewond na aanvaring met politie in Macedonië

Doorsteekpunt

De Macedonische regering weet zich geen raad met de grote toestroom van asielzoekers. Het Balkanland is het meest gebruikte doorsteekpunt voor vluchtelingen om de rest van Europa binnen te komen.

In de afgelopen twee maanden hebben volgens de BBC zeker 44.000 vluchtelingen door het land gereisd.

De vluchtelingen willen niet in Macedonië blijven, maar zo snel mogelijk doorreizen naar Servië om van daaruit EU-land Hongarije binnen te komen.