De Duitse minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken heeft donderdag kritiek geuit op de manier waarop Europa de vluchtelingencrisis aanpakt. 

Hij vindt dat de EU niet genoeg doet, waardoor het vrije verkeer van personen in gevaar is. ''Het is onacceptabel dat Europese instanties op zo'n laag niveau blijven werken", vindt de minister.

De Maizière wil dat er maatregelen worden genomen om te voorkomen dat migranten ongecontroleerd en zonder paspoort door Europa kunnen reizen.

Zo vindt hij dat er voor het eind van het jaar wachtzones voor vluchtelingen moeten komen in Griekenland en Italië en wil hij dat landen binnen de EU een eenduidige definitie van asiel gebruiken, schrijft de Duitse nieuwszender N24.

Ook moeten landen die bereid zijn hun asielzoekers terug te nemen, worden beloond met steun in de vorm van bijvoorbeeld ontwikkelingshulp. ''Hulp alleen bij terugname", vindt De Maizière.

Kosten

Duitsland is een van de landen die de meeste vluchtelingen opvangen. Naar verwachting komen dit jaar 800.000 vluchtelingen naar het land, terwijl eerder nog werd uitgegaan van 450.000. De kosten van de verzorging en opvang lopen op naar 8 miljard euro.

Duitsland is boos dat landen als Italië en Griekenland zich niet aan de regel houden dat migranten asiel moeten aanvragen in het land waar ze als eerste aankomen. Veel vluchtelingen reizen daardoor meteen door naar landen in West-Europa.